Het succes van prefab bouwen

Deel dit artikel op

Meer prefab woningen, minder stikstof

De bouwsector in Nederland groeide in 2019 minder snel dan in 2018. Dat komt deels door de nieuwe stikstofregels die in mei vorig jaar van kracht werden. Om nu een vergunning voor een bouwproject te krijgen, moeten bedrijven van tevoren aantonen dat er geen overschrijding van de stikstofnorm plaatsvindt in de buurt van Natura 2000-gebieden. Dat kan door middel van een stikstofberekening. Daarin scoren deels in de fabriek gebouwde prefab woningen beter dan traditioneel op de kavel gebouwde woningen. Gevolg: terwijl heel wat traditionele bouwprojecten stilvielen, steeg de vraag naar prefab woningen.

Waarom is prefab bouwen milieuvriendelijk?

Bij een prefab woning wordt de buitenkant van de woning (de gevels en het dak) in de fabriek gemaakt. Dat heeft een gunstig effect op de stikstofuitstoot. Het aantal ritjes naar de kavel wordt met dertig procent verminderd in vergelijking met traditioneel bouwen. Daarnaast zijn er ook minder kraanbewegingen en draaiuren van andere brandstof gestookte machines op de bouwplaats. Hierdoor komt er door een prefab woning te bouwen een stuk minder stikstof in de lucht. Energiezuinig bouwen, heet dat.

Wist je trouwens dat Danilith als bedrijf actief investeert in een ecologisch wagenpark? Voor elektrische en hybride auto’s hebben we laadpalen geplaatst op ons terrein, zowel in Wortegem-Petegem, België als in Etten-Leur. En nog meer groene mobiliteit: werknemers krijgen de mogelijkheid om met een elektrische fiets naar het werk te komen. We doen er dus alles aan om onze CO2-uitstoot tot het minimum te beperken.

De voordelen van een prefab woning

Naast een energiezuinige bouwmethode is prefab bouwen ook budgetvriendelijk. De materiaalprijs stijgt dan wel net zo hard als bij traditionele bouw, maar in de prefabsector zijn de inkoopmarges beter. En dat biedt een oplossing voor de stijgende bouwkosten.  Danilith bouwt 300 prefab woningen in de fabriek per jaar. Die materialen worden in één keer ingekocht waardoor we bij onze leveranciers sterker staan in prijsonderhandelingen. 

Het bouwen van een prefab woning gaat bovendien altijd door (er zijn geen onderbrekingen door slecht weer) en je hebt minder handjes in de fabriek nodig. Het werk verloopt dus efficiënter. Eenmaal alle onderdelen klaar zijn, gaat alles de vrachtwagen op en moet de prefab woning enkel nog in elkaar worden gezet op de kavel en afgebouwd. Het resultaat is daarbij niet te onderscheiden van een traditioneel gebouwde woning.

Wist je trouwens dat je een prefab woning kan bouwen in alle stijlen en voor elk budget? Zo kan je met het prefab bouwsysteem van Danilith een typewoning bouwen volgens een vast budget (Comfort) of een prefab woning onder architectuur, in je eigen stijl (A la carte). 

Benieuwd hoe Danilith een prefab woning bouwt? 

Danilith bouwt al jaren prefab woningen in de fabriek. Inmiddels staan er in Nederland 1600 kant-en-klaar-woningen volledig gebouwd met ons geautomatiseerde bouwsysteem. En de interesse in prefab woningen blijft stijgen. Er komen steeds meer aanvragen van particulieren binnen.

Binnen 15 jaar is 80% van de bouwmarkt prefab.

Wilt u meer weten over onze prefab aanpak? Bezoek onze modelwoningen, bekijk onze referenties of vraag de brochure aan. Persoonlijk advies krijgen of een afspraak maken?

Neem contact met ons op