Ecologisch en circulair bouwen met Danilith

Deel dit artikel op

danilith duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is vandaag geen nice to have, maar een must do. Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning bijna-energieneutraal zijn. Dan zit je safe met Danilith. Ecologisch en energie-efficiënt bouwen zit nu eenmaal in ons DNA en is voor ons al langer dan je denkt een constant aandachtspunt.

Pionier in ecologisch bouwen

Wist je dat Danilith al energie-efficiënt bouwde nog voor er sprake was van EPC, EPB of BEN? We waren zelfs een van de eerste bouwbedrijven in Europa die degelijk geïsoleerde woningen neerzette. Met ons eigen bouwsysteem konden we al in de jaren 70 woningen maken die voorzien waren van kwalitatieve isolatie. Door het systeem steeds verder te perfectioneren, slagen we er vandaag moeiteloos in perfect geïsoleerde daken en muren te realiseren. Omdat de gevelelementen op de kavel naadloos in elkaar passen, zijn koudebruggen bovendien uitgesloten. Bijna-energieneutraal bouwen is voor ons dus echt wel een koud kunstje…

Zo dragen we bij tot een schonere leefomgeving

Ons ecologisch engagement gaat echter verder dan het bouwen van goed geïsoleerde woningen of het gebruik van duurzame materialen (zoals FSC gekeurd hout). Als milieubewuste onderneming nemen we ook op tal van andere vlakken onze verantwoordelijkheid, én het voortouw:

  • Al meer dan 10 jaar liggen er op de daken van onze fabrieken honderden zonnepanelen. De energieproductie laat ons toe een groot deel van onze machines te laten draaien op eigen zonne-energie. De steenlegrobot werkt hierdoor zelfs volledig energieneutraal.
  • In een bouwproces wordt er veel water gebruikt. Dat is bij ons niet anders. Door water op te vangen, te filteren en te hergebruiken houden we het waterverbruik echter mooi onder controle.
  • Dankzij ons geautomatiseerd bouwsysteem gebeuren heel wat werken in onze fabrieken. Het transport naar de kavel blijft tot het absolute minimum beperkt en daarmee besparen we aanzienlijk op onze CO2-uitstoot. We investeren ook in een ecologisch wagenpark. Voor elektrische en hybride auto’s hebben we laadpalen geplaatst op ons terrein, zowel in Wortegem-Petegem als in Etten-Leur. En nog meer groene mobiliteit: werknemers krijgen de mogelijkheid om met een elektrische fiets naar het werk te komen.

Slim omspringen met bouwafval

Bij Danilith hanteren we het lean & green principe niet alleen om onze mobiliteit duurzaam te organiseren. Het betekent ook dat we slim omspringen met bouwafval en resoluut gaan voor minder afval op het kavel. Dit is hoe we het aanpakken:

  • Bij het samenstellen van de gevelelementen wordt alles op voorhand bestudeerd. Elektriciteitsleidingen zitten bijvoorbeeld al in de muur waardoor er op het kavel geen sleuven gekapt of geslepen moeten worden. Resultaat: minder stof en afval.
  • Funderingen worden met voorgespannen balken gemaakt. Dat maakt bekisten op de werf overbodig.
  • Bouwen in een fabriek biedt het voordeel dat we resten van plastiek, beton, hout enz. makkelijker kunnen sorteren en recupereren. Ook de bekistingen in de fabrieken worden hergebruikt. Wij gaan zelfs zo ver dat het zand voor tussen de gevelstenen (om te verhinderen dat er beton zou tussen lopen) hergebruikt wordt.

Door deze manier van werken (en onze groeiende aandacht voor circulair bouwen) houden we onze ecologische voetafdruk klein. Zo draagt Danilith zijn steentje bij aan een duurzame woonomgeving.

Benieuwd hoe Danilith een bijna-energieneutrale woning bouwt? 

Bezoek onze modelwoningen, bekijk onze referenties of vraag de brochure aan. Persoonlijk advies krijgen of een afspraak maken?

Contacteer ons hier