10 tips om een nieuwe woning te bouwen binnen je budget

Deel dit artikel op

10 tips nieuwbouwwoning bouwen binnen je budget woningbouw danilith sleutel op de deur

10 tips om een nieuwe woning te bouwen binnen je budget

In een vorige blogpost kon je al lezen wat de kostprijs van een nieuwbouwwoning bepaalt. Graag gaan we hier wat verder op in en geven we enkele bruikbare tips om de kostprijs te drukken en binnen je budget te blijven als je een nieuwe woning bouwt.

1. Woningprijzen verschillen gevoelig per gemeente

De ligging heeft een grote invloed op de kostprijs van een nieuwbouwwoning. De meeste mensen willen in de stad, dicht bij vrienden en familie of op korte afstand van het werk wonen. Maar deze locaties kunnen gevoelig duurder zijn dan pakweg de regio net buiten de stadskern of een buurgemeente vlak naast jouw ideale ligging. Kijk dus goed uit waar je wilt bouwen. Zo spaar je al gauw enkele duizenden of zelfs tienduizenden euro’s uit voor dezelfde woning.

Research doen? Bekijk de huizenprijzen in Nederland per regio (cijfers 2015) hier.

2. Bouw hoger, vermijd ingewikkelde constructies

Een eenvoudige constructie zonder veel hoekjes en kantjes is altijd een goede keuze. Het doet het aantal werkuren van de aannemers en het materiaalgebruik aanzienlijk dalen.

Een nieuwe woning bouwen in de hoogte in plaats van in de breedte zorgt ervoor dat je minder fundering en minder materialen voor je dak nodig hebt. Dit geldt natuurlijk alleen als je woningen met een even grote bewoonbare oppervlakte met elkaar vergelijkt.

3. Compact bouwen = efficiënter bouwen

Met compact bouwen bedoelen we niet kleiner gaan wonen. Compact bouwen heeft alles te maken met het efficiënter indelen van de ruimtes en het zoeken naar de ideale verhouding tussen een zo groot mogelijke woonoppervlakte (die verwarmd dient te worden) en een zo klein mogelijke ‘verliesoppervlakte’ (waarlangs de energie verloren kan gaan zoals buitenmuren, grond en daken).

De woonkamer naar het zuiden richten en de berging naar het noorden, is een voorbeeld van efficiënt bouwen. Andere voorbeelden: een kubusvormige woning, een draaitrap in plaats van een rechte trap, gesloten bebouwing enz.

Efficiënt bouwen drukt niet alleen de kostprijs van een nieuwbouwwoning maar levert ook een lager e-peil en dus een lichtere energiefactuur op.

4. Garage of carport buiten de woning

Wil je efficiënt bouwen? Voorzie dan geen garage in de woning. Dat neemt heel wat kostbare bewoonbare oppervlakte in beslag. Plaats de garage liever buiten de woning. Of kies voor een carport in plaats van een gemetste garage, dan bespaar je jezelf nog meer kosten.

5. Stabiele draagkracht fundering

Zorg dat de grond waarop je bouwt voldoende draagkracht heeft. Onstabiele bouwgrond kan leiden tot hoog oplopende kosten. Twijfel je over de draagkracht? Voer dan eerst een sondering uit.

6. Materiaalkeuze: ga voor prijs-kwaliteit

Zonder al te veel in te boeten op kwaliteit of persoonlijke smaak, kan je streven naar een ideale prijs-kwaliteitverhouding bij je materiaalkeuze. Zo bespaar je al gauw heel wat euro’s.

Laat je inspireren door deze voorbeelden:

  • Vloerbekleding: laminaat is, per vierkante meter, een stuk voordeliger dan parket.
  • Binnendeuren: MDF weegt minder zwaar door op je budget dan glas of eik.
  • Ramen en deuren: pvc is goedkoper dan aluminium en onderhoudsvriendelijker dan hout. Bovendien is het een sterk bouwmateriaal dat prima isoleert.
  • Keuken: waarom jezelf budgettair verslikken in een keuken op maat of in een designkeuken als een degelijke standaardkeuken al perfect aan je levensstijl beantwoordt? En graniet of composiet als werkblad? Hoeft helemaal niet. Hout, inox of arduin kosten minder en kunnen evenveel karakter hebben.

TIP: neem je tijd om je woning stap voor stap op te waarderen. Werk op eigen tempo, volgens je eigen budget. Eventueel begin je met wat goedkopere materialen of kies je ervoor je woning gedeeltelijk af te werken.

7. Energiezuinig bouwen

Wil je energiezuinig bouwen? Isoleer dan je nieuwbouwwoning, en dan vooral het dak en de muren. En maak gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, een warmtepomp en een zonneboiler. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast, maar het is zonder meer een goede investering in de toekomst. Je betaalt uiteindelijk minder voor je energieverbruik zodat deze investering al na een x-aantal jaren (afhankelijk van de grootte van de investering) terugverdiend is.

Opgepast: zorg dat je niet ‘overinvesteert’. Bereken op voorhand nauwkeurig welke inspanningen nodig zijn om je energieverbruik zo efficiënt mogelijk te doen dalen.

8. Handig? Steek zelf de handen uit de mouwen

Ben je handig en kan je regelmatig wat tijd vrijmaken om zelf bepaalde werkzaamheden uit te voeren? Dan kan je heel wat besparen op de werkuren van aannemers. We hebben het dan niet over complexe taken zoals stucen maar wel over bepaalde klussen die niet moeilijk zijn maar toch heel wat manuren kosten: de muren en het plafond schilderen, een keuken in elkaar zetten, voorbereidingswerken uitvoeren enz.

9. Sleutel op de deur bouwen

Bij het sleutel op de deur bouwconcept regelt 1 bouwonderneming het hele bouwproces. Bouwen met een sleutel op de deur bouwonderneming is synoniem voor zorgeloos bouwen. Je hebt 1 aanspreekpunt, er wordt enkel gewerkt met professionals die een voorstel uitwerken volgens jouw budget en voorkeuren.

Bij sleutel op de deur bouwen is de bouwtermijn meestal ook korter omdat er niet telkens voor iedere klus een aparte aannemer gecontacteerd moet worden.

10. Subsidies aanvragen

Ook wie bouwt kan aanspraak maken op subsidies bij de bouw van een nieuwbouwwoning. Doe hier alvast de check of je bepaalde subsidies kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen.

Zorgeloos bouwen met woningbouw Danilith

Een nieuwbouwwoning bouwen binnen jouw budget? Dan is woningbouw Danilith jouw perfect match!

Wij houden steeds rekening met jouw voorkeuren en budget en gebruiken steevast de nieuwste bouwtechnieken, met speciale aandacht voor bovenstaande tips. En er is meer! Wist je dat wij zelfs een eigen EPB-expert in dienst hebben die vanaf het ontwerp van de plannen onze klanten begeleidt en adviseert, en dit gedurende het hele bouwtraject, zodat de strengste energienormen moeiteloos gehaald worden?

Welke woning je ook wilt bouwen, wij luisteren naar jouw voorkeuren. Daarbij heb je de keuze uit 2 bouwformules: à la carte of comfort.

Benieuwd hoe Danilith dit alles in de praktijk verwezenlijkt? Bekijk onze referenties of vraag de gratis brochure aan.

Persoonlijk advies krijgen of een afspraak maken? Contacteer ons hier.